acupunctara achtergrond
acupunctara logo

Acupunctuur - Moxa - Massage

acupunctara achtergrond
acupunctara logo

Acupunctuur - Moxa - Massage

Moxa behandeling bij stuitligging

tara van schaik

03-11-2019

Moxa therapie wordt al eeuwen gebruikt. Voor de Moxa behandeling bij een stuitligging gebruik ik de rookloze moxa. Deze moxa rol wordt gemaakt van bijvoet blad.

Bij de behandeling wordt de moxa rol aangestoken en wordt het acupunctuur punt dat aan de zijkant van de kleine teen zit verwarmd. Het acupunctuur punt bevind zich aan het einde van de blaasmeridiaan (BL67). Je voelt de warmte maar het doet geen pijn en voelt eerder aangenaam. De verwarmende energie gaat vervolgens vanaf bl 67 via het blaasmeridiaan naar de kleine bekken waar de baarmoeder zit. De baarmoeder wordt op deze manier geprikkeld en dit zorgt voor meer beweging in de baarmoeder. Waardoor de baby makkelijker kan draaien.

Volgens de westerse geneeskunde zorgt moxa voor een betere doorbloeding van het spierweefsel in de baarmoeder.

blaas67

Omdat het resultaat het best is als een moxa behandeling iedere dag wordt gedaan leg ik tijdens de behandeling goed uit hoe je de moxa behandeling zelf kan uitvoeren. In de meeste gevallen is het handig als er een partner mee luistert maar het is geen vereiste. Na de behandeling krijg je een moxa rol om de behandeling thuis voort te zetten.

Het is verstandig om de moxa behandeling te starten tussen week 33-36. vanaf week 36 neemt de kans af op draaiingen omdat er minder ruimte is.

Is Moxa Veilig?

Ja, een moxa behandeling is veilig. Het doet geen pijn en het is niet belastend voor moeder of kind. Er zijn geen bijwerkingen of risico's. Wel is het verstandig om eerst met de verloskundige of gynaecoloog te overleggen voordat je een moxa-therapie start.

Hoe effectief is een moxa behandeling bij een stuitligging?

Verschillende studies hebben het effect van moxa therapie aangetoond. Het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam deed hier ook onderzoek naar. Uit dit onderzoek kwam naar voren dat de kans dat de baby spontaan draait bijna wordt verdubbelt bij een moxa-therapie. Als de moxa behandeling bij een zwangerschapsduur week 33 wordt gestart dan zijn er beduidend meer hoofdliggingen (66%) tijdens de bevalling, dan bij de afwachtende houding het bij 36 weken van buitenaf proberen te draaien(34%).

link naar het onderzoek van Erasmus Medisch Centrum

Ook JAMA het Journal of the American Medical Association heeft wetenschappelijk onderzoek gedaan naar het effect van moxa therapie op het draaien bij een stuitligging. Hiervoor hadden ze een groep van 260 vrouwen waarvan 130 een moxa behandeling kregen en 130 een eventuele draaiingen van buitenaf. Bij de moxa groep na een behandelperiode van 2 weken waren 98 kinderen gedraaid (74,8%) Bij de andere groep was dit 62 kinderen (47,7%) die gedraaid waren.

link naar het onderzoek van JAMA

Voordelen op een rijtje.

Wil je een Moxa behandeling voor je baby die in stuitligging ligt? Neem dan contact op.