acupunctara achtergrond
acupunctara logo

Acupunctuur - Moxa - Massage

acupunctara achtergrond
acupunctara logo

Acupunctuur - Moxa - Massage

Acupunctuur behandeling bij hooikoorts (Allergische Rhinitis)

tara van schaik

01-12-2018

Wat is hooikoorts?

Het lichaam heeft een beschermingsmechanisme dat we het immuunsysteem noemen. Dit immuunsysteem zorgt voor bescherming tegen schadelijke stoffen zoals bacteriën, virussen, parasieten of gifstoffen die het lichaam proberen binnen te dringen. Bij hooikoorts reageert het immuunsysteem (afweersysteem) veel te sterk op lichaamsvreemde stoffen die niet schadelijk voor het lichaam hoeven te zijn zoals Pollen.

De meeste hooikoorts patiënten hebben klachten tijdens de bloeiperiode van gras, bomen of sporen van paddenstoelen. Stuifmeel van planten die door de wind verspreid wordt, wordt ook wel pollen genoemd. Stuifmeel dat door insecten wordt bestoven is te zwaar. Meer informatie over bloeiperiodes en de hoeveelheid pollen in de lucht kunt u vinden op.

http://www.pollennieuws.nl/

hooikoorts

De pollen en of sporen die door de lucht zweven komen in aanraking met het neusslijmvlies en oogbindvlies. Er kan bij een overgevoeligheid voor deze stoffen een allergische reactie optreden. Deze reactie wordt hoofdzakelijk veroorzaakt door mestcellen of wel Mastocyten. Dit zijn gespecialiseerde cellen die in contact staan met de buitenwereld zoals b.v. de huid, darm en slijmvliezen. Zij maken deel uit van het immuunsysteem. Ze kunnen zich binden aan antigenen of allergenen die het lichaam binnenkomen. Als reactie hierop komt er o.a. histamine vrij. Histamine zorgt voor een aantal veranderingen in het lichaam zoals:

Hierdoor ontstaan:

Wat doet acupunctuur?

Acupunctuur richt zich op het lichaam als een geheel Alles staat met elkaar in verbinding. Meridianen zijn energiebanen in het lichaam die zorg dragen voor deze verbindingen. Via acupunctuur wordt het lichaam weer in balans(Yin Yang) gebracht. Hiervoor wordt gebruik gemaakt van speciale dunne naalden die acupunctuurpunten op de meridianen stimuleren.

Werkt acupunctuur tegen Hooikoorts?

Acupunctuur werkt goed op acute hooikoorts. De behandeling is er op gericht om de acute klachten te verlichten/ verminderen. Het is aan te raden om voor het hooikoorts seizoen de behandeling te starten omdat bij hooikoorts het immuunsysteem niet optimaal werkt. De behandeling richt zich dan voornamelijk op het versterken van het immuunsysteem waardoor de klachten tijdens het hooikoorts seizoen sterk verminderd zullen zijn. Hierdoor is het soms minder tot niet nodig om medicatie te nemen.

Er is in 2013 een groot onderzoek gedaan naar de effecten van acupunctuur op hooikoorts.

In dat onderzoek zijn er 422 personen met Allergische rhinitis (hooikoorts) verdeeld in 3 groepen. De eerste groep 212 patiënten ontvingen 12 acupunctuur behandelingen gedurende 8 weken en zo nodig cetirizine (antihistamine), de tweede groep 102 patiënten kregen een soort nep acupunctuur behandelingen en konden tevens zo nodig cetirizine gebruiken en de derde groep 108 patiënten kreeg alleen cetirizine. De effectiviteit werd gemeten met een vragenlijst over de levenskwaliteit van de hooikoorts patiënten en het gebruik van cetirizine. Er werd gekeken naar de effecten in de 7e 8e week van de behandelingen en de 16e week na de behandelingen. In de 7e 8e week bleek dat patiënten die de echte acupunctuur behandelingen hadden gekregen in vergelijking met de andere twee behandelgroepen minder last hadden van hooikoortssymptomen en minder cetitizine nodig hadden. In de 16e week 8 weken na de laatste behandeling ervoeren alle patiënten een verbetering in de hooikoortssymptomen, maar dit was hoogstwaarschijnlijk omdat het hooikoortsseizoen afgelopen was. In het daaropvolgende jaar werd geconstateerd dat de acupunctuurpatiënten in vergelijking met de andere patiënten nog steeds een kleine verbetering in symptomen ervoeren. Hieronder het onderzoek:

www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23420231

Heeft jij ook last van hooikoorts? Maak gerust een afspraak. Ik werk ambulant. Ik kom bij je aan huis