acupunctara achtergrond
acupunctara logo

Acupunctuur - Moxa - Massage

acupunctara achtergrond
acupunctara logo

Acupunctuur - Moxa - Massage

Hoe is acupunctuur ontstaan?

tara van schaik

20-11-2018

Sinds de oude steentijd is er al sprake van gebruik van stenen messen om abcessen open te snijden voor het draineren van pus en het laten stromen van bloed als therapeutische behandeling. Legendes spreken van het ontstaan van Acupunctuur in de nieuwe steentijd rond de 10,000 tot 4000 jaar geleden.

Volgens de legende ontstaat Acupunctuur in de nieuwe steentijd, rond 10,000 tot 4000 jaar geleden. Destijds maakten ze gebruik van stenen naalden, gemaakt van Bian steen. Deze vorm vindt zijn oorsprong aan de oost kust van China waar de inwoners van vis leefden. In het noorden van China, waar het veel kouder was, leefde men voornamelijk van veeteelt. De inwoners moesten zich met vuur verwarmen en hadden vaker last van kou/pijn in hun buik. Hiervoor hadden zij hitte behandelingen nodig waardoor moxa- en hete kompressen therapie ontstond.

budha

Wanneer ontstond de filosofie achter traditionele Chinese medicijnen (TCM)?

3000 jaar geleden in de Shang Dynasty ontstond de oorsprong van de filosofie van yin-yang en de 5 elementen. Dit was in de bronstijd. In deze tijd ontstonden er ook bronzen acupunctuur naalden. Toch werd de Bian steen nog steeds het meest gebruikt om ziektes te behandelen.

Wanneer werd er voor het eerst over meridianen geschreven?

Bij de opgravingen van Mawangdui Han Tombs No3 werden 2 zijden rollen uit de 3de eeuw voor christus gevonden waarin voor het eerst geschreven werd over meridianen en collateralen (verbindingen tussen de meridianen).

Tussen 220-265 na christus ging men zich meer verdiepen in de acupunctuurpunten en hun exacte locatie. Dr. Huangfu Mi verzamelde alle punten uit verschillende boeken en voegde die samen in één boek: “Systematic classic of acupuncture and moxibustion ( Jia Yi jing)”. Hierin schrijft hij over meridianen, acupunctuurpunten en hun functie.

meridianen

Onderzoek naar de effecten van acupunctuur.

In de Sui en Tang Dynastie (581-618) leefde men in economische en culturele welvaart in China. Er wordt in deze tijd veel onderzoek gedaan naar de effecten van acupunctuur en moxa. In de jaren daarop volgend blijft acupunctuur zich ontwikkelen en worden er verscheidene boeken geschreven. Ook ontstaan er scholen voor acupunctuur.

In de Ming Dynastie (1368-1644) is het hoogtepunt van acupunctuur en moxa. Er komen meer bekende gespecialiseerde acupuncturisten die veel ziektes bestuderen. In deze tijd word de manipulatie methode ontwikkeld en worden de moxa sticks (moxa cone) zoals we die nu kennen ontwikkeld en ontdekken ze een groep nieuwe extra acupunctuur punten.

Wanneer kwam acupunctuur naar Europa?

In de 16de eeuw na christus werd acupunctuur en moxa geïntroduceerd in Europa. Frankrijk speelde een grote rol bij het verspreiden van acupunctuur therapie door heel Europa. In andere delen van de wereld (zoals Korea, Japan, zuid oost Azie en India) maakten ze er al in de 6de eeuw kennis mee.

Verbod op acupunctuur in China!

Het is moeilijk voor te stellen maar In 1822 in de Qing Dynasty was het verboden om Traditionele Chinese Medicijnen (TCM) uit te voeren, waaronder acupunctuur en moxa. Dit heeft bijna honderd jaar geduurd.

In 1911 heeeft de revolutie een einde gemaakt aan de regels van Qing Dynasty. Het Chinese volk was in die tijd in nood tot het nieuwe China. Acupunctuur en moxa leden hier onder. De kolonisten brachten westerse medicijnen mee naar China en rade acupunctuur en moxa af. Ze noemden het; medisch martelen en noemde de acupunctuur naalden dodelijke naalden.

In 1914 adviseerde de Chinese regering de Traditionele Chinese medicijnen (TCM) te bannen. Zij namen maatregelen om de ontwikkelingen te beperken. Vanwege de grote nood aan medische zorg werd acupunctuur en moxa groot onder het volk.

De opkomst van elektro-acupunctuur

In 1934 ontwikkelde men de elektro-acupunctuur. In deze tijd kreeg acupunctuur een nieuw leven. Er waren veel doktoren die westerse medicijnen hadden gestudeerd en interesse begonnen te vertonen in acupunctuur. Zij verdiepten zich hierin en deden nog meer onderzoek. Vanaf deze tijd ging China acupunctuur ook in het leger gebruiken. In april 1945 werd de eerste acupunctuur kliniek geopend in een ziekenhuis.

Tegenwoordig zijn er vele landen waar acupunctuur wordt beoefend en waar acupuncturisten worden opgeleid. Er is al veel onderzoek gedaan met mooie resultaten en de ontwikkeling gaat door.