acupunctara achtergrond
acupunctara logo

Acupunctuur - Moxa - Massage

acupunctara achtergrond
acupunctara logo

Acupunctuur - Moxa - Massage

De filosofie van acupunctuur

tara van schaik

20-11-2018

Wat betekend Yin-Yang?

De meeste mensen kennen het teken van yin-yang wel. Yin-Yang is een theoretische methode om verschijnselen te observeren en analyseren. Het is een filosofisch concept van 2 tegengestelde principes of krachten die in de natuur voorkomen. Het kunnen 2 verschillende dingen zijn die tegenovergesteld van elkaar zijn maar ook 1 ding met 2 tegenovergestelde dingen in zichzelf. Zoals:

Water en vuur zijn symbolen voor het yin en yang. Alles in de natuur kan gezien worden als yin of yang.

yinyang

Voorbeelden van Yang zijn:

Voorbeelden van Yin zijn:

Yin – Yang binnen het lichaam

Binnen het lichaam zijn er functies met eigenschappen die yin zijn en functies met eigenschappen die yang zijn. Bijvoorbeeld is de qi van het lichaam die zorgt voor de beweging en warmte yang terwijl de qi die het lichaam voedt en bevochtigt yin. Yin en Yang zijn afhankelijk van elkaar. Bij een verzwakking van yang krijgt yin de overhand en bij een verzwakking van yin krijgt yang de overhand. Het is daarom belangrijk om de yin en yang in het lichaam in balans te houden om het lichaam gezond te houden.

meridianen

Wat zijn de vijf elementen volgens de traditionele Chinese medicijnen (TCM)?

De 5 elementen verwijzen naar 5 categorieën in de natuur. Dit zijn:

Vanuit de theorie correspondeert alles met 1 van deze categorieën. Het is van oudsher een observatie methode. Zoals ze zeggen in "A collection of ancient works" ; "Voedsel is afhankelijk van water en vuur. Productie is afhankelijk van metaal en hout. Aarde geeft geboorte aan alles".

Wat zijn de karakters van de 5 elementen?

Het primitieve concept is later ontwikkeld in een meer complexe theorie. Samen met de yin-yang theorie werd dit een conceptuele methode om alle verschijnselen te begrijpen en analyseren. Alle elementen hebben hun eigen karakters:

Welk element hoort bij welk orgaan?

De 5 elementen hebben allemaal invloed op elkaar. Ze hebben een bevorderende (interpromoting) werking op elkaar en een controlerende (interacting/overacting) werking op elkaar of een tegenwerking (counteracting) op elkaar.

De relatie die bevorderend werkt (interpromoting) tussen de 5 elementen.

Deze relatie is ook wel bekend als "moeder zoon" relatie.

De controlerende functie (interacting/overacting) bij de 5 elementen.

De bevorderende en controlerende functies zijn onafscheidelijk en essentiële aspecten in de vijf elementen. Zonder bevorderende werking kan er geen groei en ontwikkeling ontstaan en zonder controle ontstaat er geen balans en coördinatie tijdens de groei en ontwikkeling.

De tegenwerkende functie bij de 5 elementen.

Op het moment dat de balans niet meer optimaal is bij de vijf elementen kan het zijn dat een element gaat tegen werken (counteracting) zoals bv.

Het is dus belangrijk om de vijf elementen in balans te houden om het lichaam gezond te houden.

Wat zijn meridianen en collateralen?

Meridianen en collateralen zijn paden waar qi en bloed in het lichaam door stromen. Ze behoren tot de zang-fu organen en strekken zich uit over het hele lichaam. Ze vormen een netwerk en verbinden de weefsels en organen met elkaar tot één geheel. Er zijn 12 hoofd meridianen die elk in verbinding staan met hun eigen orgaan dat zijn:

8 extra meridianen, 15 collateralen. De meridianen en collateralen zijn zowel intern als extern verdeeld over het lichaam. Ze transporteren qi en bloed naar de zang-fu organen, huid, spieren, pezen en botten. Op de 12 hoofd meridianen en 2 extra meridianen bevinden zich de acupunctuur punten.

Hoeveel acupunctuur punten zijn er?

Op de meridianen liggen 361 punten. Daarnaast zijn er ook nog 40 extra punten die niet op meridianen liggen. Er zijn ook nog Ashi punten die geen vaste locatie hebben. Deze worden veel gebruikt bij pijn behandeling.

Bron: Chinese Acupuncture and Moxibustion van Cheng Xinnong